шаблоны сайтов
Бесплатные dle шаблоны.
Качайте шаблоны dle бесплатно с сайта.

Цього місяця один із шести головних цехів підприємства ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEMсвяткує своє сорокаріччя. Яким видався цей проміжок часу для аміаку-2 та чим живе цех сьогодні, дізнавалася кореспондент газети «Хімік-Рівне».

6 листопада 1973 року о 4-й ранку на хімічному комбінаті поставили на розігрів блок синтезу аміаку нової технологічної лінії аміачного виробництва (нині цех аміаку-2). Наступного дня на цій лінії вже виробили перші тонни аміаку. Як зазначає у Літописі підприємства колишній редактор газети «Хімік» Світлана Береза, ще коли готувалися до пуску цього об’єкта, раз по раз в очі впадало  гасло, написане кимось з ідеологічних працівників: «Пам’ятай: тонна добрив – це три тонни хліба!»  Щось інше лишилося б непоміченим (гасла не дуже любили), проте це, котре говорило про найсвятіше  – про хліб – таки спрацювало. Кожен розумів: чим більше хліба буде в державі, тим заможніше житимуть люди і в місті, і в селі. Саме з таким настроєм 40 років тому розпочав свою роботу цех аміаку-2. 

Цех аміаку-2 є одним із шести основних технологічних цехів підприємства ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM. Основне його завдання – виробляти аміак. За останні три роки підприємство випустило понад 1 млн тонн аміаку і реалізувало його на суму понад 258 млн гривень. В останні роки в цьому структурному підрозділі, як і в інших цехах підприємства,  постійно модернізується обладнання. Нещодавно у ході модернізації цеху були повністю переведені на так звану «розподілену систему управління» три основних агрегати, що працюють у цеху. Йдеться про агрегат ПСГ-1, який відповідає за підготовку синтез-газу, і два агрегати СА-1 і СА-2, які відповідають безпосередньо за синтез аміаку. Процес капремонту та переведення агрегатів на розподілену систему управління обійшовся підприємству у суму понад 43,18 млн грн. Раніше у цьому ж цеху на розподілену систему управління були  переведені  агрегати ПСГ-3 та СА-3. Відтепер процес підготовки синтез-газу та виробництва аміаку повністю автоматизований.

Зараз у цеху втілюється ще один інвестиційний проект – будівництво установки з виділення водню. Близько 34,7 млн грн витратить ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM на реалізацію цього інвестиційного проекту. Усі будівельно-монтажні роботи планується завершити до кінця осені. Пуско-налагоджувальні роботи припадуть на кінець 2013 – початок 2014 року.

Сьогодні цех обслуговує 162 працівники, з них 29 − жінки. Хоча кількісно жінок у колективі  істотно менше, однак  вони виконують усі роботи (навіть найскладніші)  нарівні з чоловіками. Так, жінки працюють апаратниками приготування хімічних розчинів, регенераторниками відпрацьованого масла, машиністами компресорних установок, апаратниками конверсії, апаратниками синтезу. У цеху аміку-2 поруч із досвідченими фахівцями трудиться і чимало молодих спеціалістів.

− До їх підбору ми підходимо дуже ретельно, особливо до підбору технологів, − розповідає начальник цеху аміаку-2 Микола Потапчук. – Операторів приймаємо лише із вищою освітою. Зрештою,  хочу зауважити, якщо людина приходить до нас з червоним дипломом, це ще не означає, що з неї неодмінно вийде гарний спеціаліст. Так, на робоче місце оператора у нас конкурс − 7-8 осіб. Відбираємо, зрозуміло, найкращих.

Сергій Козлов, приміром,  стажується на підприємстві сім місяців помічником начальника зміни. Своє стажування у цеху аміаку-2 характеризує як інтенсивне та прогресивне, а роботу колективу визначає спрямованою на результат. Хлопець сподівається залишитися працювати на підприємстві, тому докладає максимум зусиль і намагається нічого не пропустити під час щоденних навчань у згуртованому та досвідченому колективі цеху. А досвідчених працівників у аміаку-2 чимало. 45 осіб за безперервну та сумлінну працю на підприємстві удостоєні звання «ветеран праці». Серед них - подружжя Панасюків: пані Олена працює у цеху з 1986 року, а  пан Олександр - з 1988.  Микола Шандрук  трудиться у цеху слюсарем-ремонтником 40 років, Василь Рибачук  − понад 36 років. Трудовий стаж на «Рівнеазоті» апаратниці приготування хімічних розчинів Валентини Польової -  38 років, апаратника синтезу Олександра Деркача –  35.

Чимало нагород має цех за свою багаторічну діяльність. Так, приміром, у нинішньому році з нагоди професійного свята хіміків Нагрудний Знак пошани за заслуги перед хімічною галуззю України  отримав  Сергій Тополевський, майстер з ремонту технологічного устаткування. Були, звісно, й інші відзнаки. Скажімо, апаратнику конверсії Петру Никитюку оголошено подяку міського голови; кращим за професією молодим працівником на підприємстві визнано Романа Загайного, апаратника конверсії. Окремі подяки та грошові премії отримали також Олександр Коптюх (електрогазозварник), Сергій Сорокін  (електромонтер), Андрій  Ярошик (апаратник конверсії), Михайло Гальянов (апаратник синтезу), Володимир Могильницький  (слюсар-ремонтник). Чимало трудових нагород знаходили найсумлінніших працівників упродовж 40-річної історії цеху. Орден Трудового Червоного прапора, орден «Знак пошани», медаль «За трудову доблесть», медаль «За трудову відзнаку», Знак «Відмінник хімдобрив», звання «Почесний хімік»,  «Заслужений хімік УРСР» − ось далеко не повний перелік нагород, якими було удостоєно робітників цього підрозділу в різні роки.   

Для багатьох працівників цех аміаку-2 став гарним початком кар’єрного зростання. Саме у цеху аміаку-2 1985 року з посади помічника майстра розпочав свій трудовий шлях  головний механік холдингу OSTCHEM  Олександр Кошель. З тієї ж посади у 2004 році продовжив свій кар’єрний шлях головний механік підприємства Борис Киричук. У цеху аміаку-2 свого часу працювали і чимало нинішніх керівників служб підприємства:Василь  Птащук – начальник управління ремонтно-монтажних робіт,  Юрій Левченко – начальник цеху АК-4, Володимир Коваленко  – головний інженер ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM.

Колектив цеху аміаку-2 вміє не лише плідно працювати, але й бере активну участь у невиробничому житті підприємства. Так, за участю представників колективу цеху  Олега  Прокулевича та Валентина  Столяра  збірна команда ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM виборола перше місце у квітневій Спартакіаді-2013 підприємств азотної хімії холдингу OSTCHEM. Щороку цехова команда цього структурного підрозділу бере участь у чемпіонаті з міні-футболу, приуроченому  Дню хіміка. Працівники  цеху постійно розширюють свій кругозір, беручи участь в екскурсіях та мандрівках. Нинішнього року  працівники цеху аміаку-2 вже  побували у Прикарпатті, Закарпатті, Кам’янці-Подільському, а згодом мають намір  відвідати й інші мальовничі куточки України.

40 літ в трудовій біографії цеху – не такий уже й великий вік, тому є підстави сподіватися, що нові трудові сходинки будуть увінчані  новими здобутками. Принаймні  редакція нашої газети щиро  бажає вам цього!

Ірина Ящук

раскрутка сайтов в Санкт-Петербурге.
Бесплатные joomla шаблоны.
фильмы онлайн в hd качестве.
  • Інші новини

У ЛИСТОПАДІ ПАТ «РІВНЕАЗОТ» OSTCHEM НАРОСТИВ ОБСЯГИ ...

груд. 11 2015

  У листопаді 2015 року ПАТ «Рівнеазот», яке входить до холдингу OSTCHEM ...

Детальніше...

ЗА СПРИЯННЯ ХОЛДИНГУ OSTCHEM У РІВНОМУ ВІДБУВСЯ ДРУГИЙ ...

груд. 17 2014

Наприкінці листопада у Рівному пройшов осінній регіональний форум у рамках проекту «Чотири сезони». ...

Детальніше...

ПОНАД 1,3 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ ВИТРАТИТЬ ПАТ «РІВНЕАЗОТ» ...

лют. 26 2015

ПАТ «Рівнеазот», яке входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF) у ...

Детальніше...

Політика запобігання аваріям на об'єкті підвищеної ...

лют. 14 2024

  На виконання вимог Закону України "Про об'єкти підвищеної небезпеки" та "Порядку ...

Детальніше...
Персональний сайт Дмитра Фірташа Group DF
Scroll to top