Будівництво установки виділення водню проходить у рамках реалізації інвестиційного плану підприємства затвердженого холдингом OSTCHEM. Усі будівельно-монтажні роботи планується завершити до кінця осені. Пуско-налагоджувальні роботи припадуть на кінець 2013 – початок 2014 року.

«Впровадження цього інвестиційного проекту у першу чергу дозволить щорічно додатково випускати 13 тис. тон аміаку, або ж дозволить значно зекономити споживання природного газу, який є сировиною для випуску аміаку», – розповідає Михайло Заблуда, Голова правління ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM.

Технологія виробництва аміаку потребує відділення частини газу (продувний газ) для запобігання накопичення інертів у циклі синтезу. До цього, ці гази (50% яких складає водень) після процесу «відмивання» спалювалися у паро-котельному цеху. Для того, щоб ефективніше використовувати «побічний продукт» синтезу аміаку, підприємство будує установку з виділення водню. Ця установка дозволить розділити газову суміш, виділити водень, очистити його (ступінь очищення – 99%), інші непродифундовані гази направити у паро-котельний цех для спалювання (отримання пари і тепла), а чистий водень направити для подальшого його використання у виробництві.

За умов повного навантаження установка зможе випускати 5,5 тис. метрів кубічних водню на годину.

Цей водень буде використовуватися для гідрування бензолу у цеху АК-1 при виробництві адипінової кислоти. Також, водень буде повертатися у цех аміаку-2 для формування газової суміші, необхідної для синтезу аміаку.

«Будівництво установки виділення водню дозволить покращити стабільність підприємства, ми суттєво знизимо виробничі ризики. Запуск цієї установки дозволить нам реалізувати одну з основних цілей усіх підприємств холдингу – зменшення енергетичних витрат та витратних коефіцієнтів на одиницю продукції», – каже Олександр Халін, генеральний директор OSTCHEM.