ПАТ «Рівнеазот», яке входить до OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), проводить масштабне обстеження трубопроводів та агрегатів проммайданчику. Протягом року буде проведено близько 4000 заходів з експертного діагностичного обстеження трубопроводів та агрегатів. Мета – гарантія забезпечення промислової, пожежної та техногенної безпеки і охорони довкілля на цих об’єктах.

ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM проводить експертне обстеження агрегатів та трубопроводів. Особливий час для реалізації таких обстежень – кампанія капітальних ремонтів, яка саме проходить на «Рівнеазоті».

«Обстеження трубопроводів та агрегатів підприємства ми проводимо із залученням сучасних ефективних технологій. Це дозволяє нам якісно оцінити технічний стан металу та зробити висновки щодо подальшої експлуатації того чи іншого трубопроводу. Наша мета – забезпечення промислової, пожежної та техногенної безпеки, охорони довкілля та безперебійної роботи усього підприємства», – розповідає голова правління ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM Михайло Заблуда.

Експертне обстеження та діагностування обладнання та трубопроводів підприємства виконує  відділ діагностики і контролю (ВДіК) ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM. Окрім робіт з проведення технічного діагностування об’єктів підвищеної небезпеки, ВДіК проводить контроль якості металевої продукції, яка надходить на підприємство.

«Для виконання експертного діагностичного обстеження об’єктів підвищеної небезпеки на нашому підприємстві створена необхідна матеріальна база, наші працівники пройшли спеціальне навчання та атестацію.  Тепер ми маємо низку дозволів та сертифікатів, які дають нам право проводити технічне діагностування об’єктів підвищеної небезпеки і оформляти відповідні висновки експертизи про можливість продовження їх терміну експлуатації», – розповідає начальник відділу діагностики та контролю ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM Ільяс Садиков.

Експертні обстеження обладнання та трубопроводів на підприємстві проводять, застосовуючи як класичні методи контролю (візуально-оптичний, ультразвуковий, рентгенографічний, капілярний та магнітопорошковий), так і новітні технології  дослідження, серед яких – метод акустичної емісії.Такий підхід дозволяє виявляти  щонайменші відхилення від норм експлуатації того чи іншого трубопроводу чи агрегату.

До проведення досліджень методом акустичної емісії ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM залучає товариство технічного нагляду «Діекс» з Дніпропетровська.

­

Експертні обстеження технологічного устаткування ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM є необхідними та надважливими, адже більшість обладнання працює вже понад 40 років. До того ж значна частина обладнання експлуатується в умовах агресивних середовищ з високим тиском та температурою, що зумовлює руйнування металу трубопроводів та агрегатів.

Робота ВДіК з виявлення дефектів устаткування та прийняття рішень про можливість його експлуатації є вагомою складовою безпечної та безперебійної роботи усього підприємства.