Датчики будуть аналізувати якість повітря і транслювати дані в онлайн-режимі.

На    ПpAT     «РІВНЕАЗОТ»      встановлять     автоматизовану     систему     екологічного моніторингу стану повітря (ACEM). В рамках даного проекту буде закуплено та встановлено датчики моніторингу по периметру території ПpAT«РІВНЕАЗОТ».

Система в режимі реального часу буде контролювати наявність та концентрацію забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Нова система буде визначати вміст в атмосферному повітрі оксиду вуглецю СО, аміаку NH , діоксиду азоту NO .

Зараз фахівці ПpAT «РІВНЕАЗОТ» почали підготовчі роботи для установки нової системи та розробляють всю необхідну документацію для виборупідрядника.

Проєкт буде проводитися в декілька етапів: проведения тендеру i вибір підрядника, укладання контракту з підрядником, монтаж i запуск роботи датчиків, організаціяавтоматичного аналізу та передачі даних, сертифікація. На реалізацію всього проекту, за попередніми розрахунками, знадобиться близько 10 місяців. Очікусться, що установка системи моніторингу та сертифікація буде завершена до весни 2022року.

НаПpAT«РІВНЕАЗОТ»       зараз діє лабораторія, яка постійно стежить за станом довкілля.   Двічі   на день проводяться             моніторинг   i   контроль за станом                            стічних   вод проммайданчика,атакож      тричі на місяць здійснюсться контроль за зворотніми водами. Проводяться аналізи на визначення рівня pH, нітрат-, нітрит-, сульфат-, фосфат-, амоній- іонів,металів.Згіднозграфікомконтролю,затвердженимголовнимИнженером,проводиться’ щоденпий моніторинг стану повітря робочої зони, тричі на тиждень здійснюсться контроль повітря в межах санітарно-захисної та сельбищної зони. Проводиться щодепний мопіторинг стану атмосферного повітря на площадці підприсмства. При цьому, зокрема, проводяться аналізи на вміст таких газів як аміак, діоксид азоту, оксид вуглецю. У день виробничої неполадки на ПpAT «РІВНЕАЗОТ› лабораторія працювала цілодобово, yci проби показували рівень нітрозного газу в повітрі в 3 рази нижче допустимогорівня.

За словами Голови Правління ПpAT «PIBНЕАЗОТ» Михайла Заблуди, рішення встановити автоматизовану систему екологічного моніторингу стану повітря пов'язане з виробничою неполадкою на ПpAT «РІВНЕАЗОТ› , що сталася 20 липня 2021 року. «Це наше рішення, його підтримали держоргани, місцева влада», додав Заблуда.

«Ми бачимо колосальний запит cycпільства на інформацію про стан навколишнього середовища i хочемо максимально інформувати людей. Система буде сертифікована не тільки українськими регуляторами, а й незалежними міжнародними аудиторами, які підтвердять її відповідність міжнародним стандартам. Тільки таким чином ми продемонструємо, що виробництво на ПpAT «РІВНЕАЗОТ» повністю відповідас всім екологічним нормам i вимогам iє безпечним», -зазначив Олег Арестархов, керівник відділукомунікацій Group DF.

Він підкреслив, що у холдинга Ostchem вже є практичнии досвід побудови таких

систем. Раніше система онлайн мопіторингу була встановлена на «Стиролі» (Горлівка).

Bci заходи з охорони навколишнього середовища ПpAT «РІВНЕАЗОТ» виконує відповідно до програми «Відповідальна турбота хімічної промисловості України», яка є частиною загальної екологічної політики всіх підприсмств групи OSTCHEM, які приєдналися до глобальної хартії Responsible Care.