шаблоны сайтов
Бесплатные dle шаблоны.
Качайте шаблоны dle бесплатно с сайта.

31 грудня 1983-го року був підписаний акт про введення в експлуатацію виробництва адипінової кислоти. Шлях до цієї славної дати був досить складним та тривалим, адже з часу прийняття Міністерством хімічної промисловості тодішнього СРСР рішення про будівництво виробництва адипінової кислоти у 1974 році до отримання першої тонни адипінової кислоти наприкінці 1983 року минуло майже десять років.

 У Літописі підприємства записані спогади людей, які свого часу працювали над пуском «адипінки». Серед них є і спогад Івана Миколайовича Правдивого, який тривалий час очолював виробництво. У ньому він зазначає: «…Будівництво і монтаж цехів просувалися вкрай важко і з двох запланованих років розтягнулися на шість. Причина такої затримки полягала в неспроможності вітчизняних заводів швидко виготовити нове обладнання. Були й інші проблеми (скажімо, з поставками арматури, трубопроводів з нержавіючої сталі, виготовленням великої кількості нестандартного обладнання та багато іншого).

Не легше доводилося і під час пуску та освоєння виробництва, оскільки всі «гріхи» монтажників, проектантів виявлялися в період пуску цехів, і проблеми, пов'язані з їх усуненням, лягали на плечі експлуатаційного персоналу.

Зважаючи на те, що цех адипінової кислоти проектувався в СРСР вперше з використанням вітчизняного обладнання, то й труднощів у ньому було чи не найбільше. Практично кожен вузол схеми вимагав удосконалення (маю на увазі К-703, центрифуги, згущувачі, вузол виділення НДК, затарку адипінової кислоти, знешкодження відходів виробництва, стічні води тощо).

Так описує у Літописі момент пуску Михайло Іванович Шафран, колишній начальник виробничо-технічного відділу: «…А потім нас чекало 31 грудня. Ця дата –не забутня. Перед тим три доби ми провели на виробництві – передпускові роботи поглинули нас з головою. Якось не помічалися навіть побутові проблеми чи незручності (їдальні поблизу не було, бігти ж на сірчанокислотне виробництво – часу шкода; перебивалися, чим доводилося, і працювали, працювали)... Зате вночі, коли отримали першу тонну циклогексану – цю радість ні з чим не зрівняєш. Нехай це був тільки напівпродукт, але головне – ми змогли, ми зробили це самі.

Десь під ранок, близько п’ятої години, дісталися, врешті-решт, додому...

І поринули в щасливий сон. Подібну радість я особисто пережив аж через  двадцять літ, коли отримали вапняково-аміачну селітру. Проте «адипінка» залишилася при цьому улюбленим дітищем. Хіба могло бути інакше? Адже саме на виробництві адипінової кислоти я утвердився як спеціаліст. Думаєте, 31 грудня 1983-го всі проблеми закінчилися? Ні, вони, навпаки, тільки почалися.  Практично увесь  1984-й рік відпрацьовували технологічний режим. До того ж виникли серйозні проблеми з забезпеченням парою, і в січні 1985-го «адипінку» законсервували аж до березня. У березні, щоправда, почали працювати стабільно. І хоч проблем залишалося все ще багато, проте головне – ми вже не падали, а піднімалися, міцніли і утверджували себе».

І хоча  сьогодні  виробництво адипінової кислоти не виготовляє продукції, колектив п’яти структурних підрозділів виробництва, який об’єднує близько чотириста працівників,  підтримує технологічне обладнання у повній «бойовій» готовності та працює над виконанням  інших виробничих завдань.

 Щиро вітаємо колектив виробництва адипінової кислоти з ювілеєм. Бажаємо Вам міцного здоров’я та родинного благополуччя. Нехай Вас ніколи не полишають  оптимізм, віра у краще майбутнє, в якому буде місце  новим трудовим здобуткам  на благо нашого підприємства та країни.

За матеріалами заводського Літопису підготувала Світлана Доброродова

раскрутка сайтов в Санкт-Петербурге.
Бесплатные joomla шаблоны.
фильмы онлайн в hd качестве.
  • Інші новини

ЗАЯВА GROUP DF ПРО ЗУПИНЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ OSTCHEM

черв. 02 2015

    У зв'язку з системним і безпрецедентним тиском на бізнес Ostchem, хімічний ...

Детальніше...

ОЛЕКСАНДР ХАЛІН, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР ХОЛДИНГУ ...

квіт. 18 2014

Чотири виробники азотних добрив: ПАТ «Азот» (Черкаси, Україна), ПАТ «Концерн СТИРОЛ» (Горлівка, ...

Детальніше...

НА ПАТ «РІВНЕАЗОТ» OSTCHEM ОНОВИЛИ ОБЛАДНАННЯ ...

трав. 18 2015

На ПАТ «Рівнеазот», яке входить до OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), провели ...

Детальніше...

НА 10,56 % ЗБІЛЬШИЛО ВИРОБНИЦТВО ВАПНЯКОВО-АМІАЧНОЇ ...

груд. 30 2014

  За одинадцять місяців 2014 року ПАТ «Рівнеазот», яке входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує ...

Детальніше...
Персональний сайт Дмитра Фірташа Group DF
Scroll to top