ПАТ «Рівнеазот», яке входить в OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії GroupDF), повністю завершило модернізацію цеху амміаку і запустило його роботу. Капремонт і перевід агрегатів на розподілену систему управління обійшовся підприємству в 43,18 млн грн.

Про це заявив Михайло Заблуда, Голова правління ПАТ «Рівнеазот». «Ремонт завершився, у ході модернізації цеху були повністю переведені на так звану «розподілену систему управління» три основних агрегати, що працюють у цеху. Йдеться про агрегат ПСГ-1, який відповідає за підготовку синтез-газу, і два агрегати СА- і СА-2, які відповідають безпосередньо за синтез аміаку. Це означає впровадження найсучасніших систем управління всіма виробничими процесами» – сказав Михайло Заблуда, Голова правління ПАТ«Рівнеазот».

«Управління технологічними процесами відбувається зі специальної автоматизованої робочої станції оператора. Робоча та мікропроцесорна техніка дозволяє проводити пускові операції, забезпечує автоматичне ведення всіх технологічних режимів і процесів, забезпечує захисні блокування при будь-яких відхиленнях від норм. Одним словом, весь процес виробництва знаходиться під повним контролем, – розказав Володимир Коваленко, головний інженер підприємства.

Нагадаємо, раніше в цьому ж цеху на розподілену систему управління були переведені інші агрегати – ПСГ- 3 (відповідає за підготовку синтез- газу) та СА -3 (синтез- аміаку). Таким чином, цех аміаку-2 був повністю модернізований.

«Перевід усіх агрегатів на розподілену систему управління дозволить поліпшити стабільність роботи підприємства, так як будуть істотно зменшені виробничі ризики», – пояснює Олександр Халін, генеральний директор OSTCHEM. – Тепер весь виробничий процес підготовки синтез-газу та виробництва аміаку в цеху амміку-2 повністю автоматизований. Це забезпечує більш надійне і найголовніше безпечне виробництво. Надійна робота цеху аміаку дуже важлива для роботи інших цехів підприємства, оскільки аміак є сировиною для виробництва інших видів мінеральних добрив. З одного боку, ми отримуємо безперервність і стабільність виробництва. А з іншого, за рахунок того, що хімічні реакції йдуть в оптимальному режимі, ми отримаємо на виході зниження собівартості готової продукції».

Виробництво добрив на підприємстві складається з трьох основних етапів: виробництво аміаку, виробництво неконцентрованої азотної кислоти і виробництво мінеральних добрив (аміачна селітра і вапняково-аміачна селітра).

Модернізація виробництва аміаку є одним з інвестиційних проектів 2013 року, затверджених акціонерами на 2013 рік.

Олександр Ярмушко

[] -