шаблоны сайтов
Бесплатные dle шаблоны.
Качайте шаблоны dle бесплатно с сайта.

Рівно 45 років тому, у ніч з 2 на 3 листопада, цех з приготування хімічної води азотно-тукового заводу дав свою першу продукцію. Що змінилося за цей час і який стан виробництва аміачної води сьогодні, дізнавалася кореспондент газети «Хімік-Рівне».

«…1968 року, в ніч з 2 на 3 листопада, дав свою першу продукцію цех з приготування аміачної води (нині цех аміаку-1). Та ніч видалася досить холодною; подекуди пролітав навіть перший сніг. Та того не помічала зміна Ігоря Васильовича Щипцова. Від напруження та хвилювання їм було задушливо. Старалися, звісно, виконувати все чітко і згідно з регламентом, але ж, хтозна, раптом чогось не врахували – це ж вперше ось мають з’явитися перші тонни аміачної води, які  згодом ставатимуть десятками і сотнями тонн.

Зміна, як і належить, – з протигазами, в спецодязі. Запускають компресор, приймають пару, розігрівають сховище рідкого аміаку… Начальник цеху Володимир Тофільович Бурковський подає команду: «Пуск!..» І раптом… Що це? На лінії аміаку пробивається прокладка. Та хлопці не спасували (дарма, що вперше працювали) – швидко поміняли її. Все – в нормі. Відкрито аміак, подається вода на змішувач – і він починає працювати.

По-джмелиному гудуть електродвигуни насосів ( і той гул для зміни був – наче гарна, задушевна пісня)… Ось у сховища аміачної води надходять перші тонни «живої води». Є! Є! Зуміли – таки! Радість перемоги, великої трудової перемоги заповнює серця. Хотілося світ весь обійняти, хотілося співати і голосно гукати: дивіться, люди, наші зусилля останніх кількох літ виявилися не марними! Є перша продукція! А потім буде ще і ще…» Саме так описує історичні події першого випуску аміачної води у літописі підприємства колишній редактор газети «Хімік» Світлана Береза.

Микола Мацюк, начальник бюро виробничого відділу ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM, прийшов працювати на завод у 1973 році слюсарем контрольно-вимірювальних приладів та автоматики цеху аміаку-2. Згодом Микола Арсентійович очолив службу контрольно-вимірювальних приладів та автоматики у цеху аміаку-1. Зі слів колег, які були учасниками процесу випуску першої аміачної води, розповідає, що, власне, цей випуск був приурочений до свята Великої Жовтневої революції.

– Перед жовтневими святами у 313 корпусі було змонтовано два невеликі випарники аміаку, за допомогою яких на абсорбційних колонах виробляли аміачну воду, – розповідає Микола Арсентійович. – Згідно з проектом сировиною для її виробництва мав бути газоподібний аміак, що мав надходити з цеху аміаку-1. Останній, щоправда,ще не був включений у роботу, тому певний час довелося використовувати привозний аміак. Виробництво аміачної води складало тоді близько 20 тонн на годину, і призначалася вона для сільськогосподарських потреб.

– Сьогодні спектр використання аміачної води у порівнянні з минулими десятиріччями значно розширився, – розповідає начальник цеху аміаку-1 Віктор Паламарчук. – Тепер її застосовують у харчовій, деревообробній промисловості, медицині. Скажімо, ми є постачальником аміачної води для львівської компанії «Ензим», яка займається виробництвом дріжджів, оржівського підприємства «ОДЕК», котре спеціалізується на виготовленні фанери.  

В останні роки середній виробіток аміачної води на підприємстві «Рівнеазот» OSTCHEM складає 70-75 тисяч тонн на рік.

– До «перебудови» на колгоспних ланах біля доріг стояли цистерни з аміачною водою. Її вносили в ґрунт як добриво, а також використовували для захисту рослин від личинок хруща, – зазначає Віктор Паламарчук. – Сьогодні ринок мінеральних добрив суттєво розширився. Нинішньому аграрію вигідніше застосовувати інші аміачні добрива з використанням сучасних методів їх внесення.

Нині на підприємстві ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM виробництво аміачної води в аміаку-1 відбувається шляхом поглинання водою аміаку, який є всуміші танкових і продувних газів цеху аміаку-2. У результаті відмивання цих газів цех аміаку-1 отримує амводу, а звільнені від аміаку танково-продувні гази використовують як паливо у котельному цеху. Підприємство ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEMпостійно модернізує обладнання для виробництва аміачної води і ні на день не зупиняє випуск цієї продукції.

Ірина ЯЩУК

 

раскрутка сайтов в Санкт-Петербурге.
Бесплатные joomla шаблоны.
фильмы онлайн в hd качестве.
  • Інші новини

БРИГАДА ПРАЦІВНИКІВ УРМР ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ...

січ. 14 2014

В останні місяці на ПАТ  «Концерн Стирол», що входить до холдингу OSTCHEM (об'єднує ...

Детальніше...

«РІВНЕАЗОТ» OSTHEM – НА ЯРМАРКУ ПРОФЕСІЙ

груд. 18 2013

З року в рік співпраця нашого підприємства з вишами України розвивається. І це  не дивно – ...

Детальніше...

Оголошення щодо проведення Конкурсу

груд. 15 2022

  по відбору суб’єкта аудиторської діяльності для надання послуг з проведення обов’язкового ...

Детальніше...

НА «РІВНЕАЗОТІ» ЗАВЕРШЕНО МОДЕРНІЗАЦІЮ В ЦЕХУ ...

жовт. 13 2021

  13 жовтня, 2021 року. Рівне. Україна – На ПрАТ «Рівнеазот», що входить в групу підприємств ...

Детальніше...
Персональний сайт Дмитра Фірташа Group DF
Scroll to top