ПАТ «Рівнеазот», яке входить до холдингової компанії OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), використовує час вимушеного простою для капітального ремонту обладнання. Зокрема, на виробництві аміачної селітри (цех АС) інтенсивно проводяться капітальні ремонти, щоб бути у повній готовності до відновлення випуску продукції.

ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM, проводить ремонтні роботи згідно з системою технічного обслуговування та ремонту обладнання підприємства. Виконанню капітальних ремонтів у цеху з виробництва аміачної селітри (як і в інших підрозділах підприємства) передували масштабні роботи з технічної діагностики та обстеження технологічного обладнання.

«Ми проводимо повний ремонт усього обладнання виробництва аміачної селітри. Цим ми підвищуємо продуктивність обладнання, збільшуємо надійність та забезпечуємо стабільну роботу усього підприємства. Виконуючи ремонти, ми приводимо до мінімуму ризики забруднення навколишнього середовища. Ми вдосконалюємо наявне обладнання так, щоб воно поліпшувало виробничі показники і зменшувало шкідливі викиди на підприємстві», – сказав Михайло Заблуда, Голова правління ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM.

У ході проведення капітальних ремонтів на виробництві аміачної селітри у найкоротші терміни був відремонтований скрубер, ефективна робота якого забезпечує якісну очистку вихлопних газів виробництва. Спеціалістами підприємства був проведений ремонт апаратів використання тепла нейтралізації (ВТН). Були виконані ремонтні роботи насосного та теплообмінного обладнання підігрівача аміаку, азотної кислоти та підігрівача повітря. За цей період працівники ремонтних служб підприємства відремонтували та встановили близько 200 одиниць арматури (регулюючої арматури та допоміжних клапанів).

Згідно з програмою проведення капремонтів у цеху аміачної селітри, також був капітально відремонтований випарний апарат. Виконані роботи збільшать його потужність та підвищать концентрацію плаву аміачної селітри понад 99,4%, що у свою чергу покращить якість готової продукції.

Для забезпечення безперебійної подачі аміачної селітри від башти до складу на дільниці пакування та відвантаження готової продукції, були відремонтовані транспортери, напівавтомати та дві установки «біг-бег».

Спеціалісти підприємства виконали ремонти чотирьох вентиляторів та двигуна ВДО-1. Ці відновлювальні роботи дозволять значно збільшити подачу повітря під «киплячий шар» та забезпечать повноцінне охолодження готової продукції.

«Ремонтні роботи у нашому цеху виконували працівники усіх ремонтних служб підприємства та технологічний персонал нашого підрозділу. Зараз ми завершуємо роботи та усуваємо дефекти, виявлені при обстеженні та технічній діагностиці обладнання», – розповідає начальник цеху аміачної селітри Ігор Остапчук.

Наразі триває ремонт другого апарату використання тепла нейтралізації та мостового крану, необхідного для завантаження аміачної селітри споживачам.

Незважаючи на чималий об’єм додаткових робіт, які виникли у процесі  проведення капремонтів обладнання виробництва цеху аміачної селітри, їх завершення планується на початок липня.