На сайті Кабінету Міністрів була оприлюднена заява Міністра охорони здоров’я  Максима Степанова щодо можливості надання ліцензії на виготовлення медичного кисню для  ПАТ «Рівнеазот».

У зв’язку з цим, прес-служба ПрАТ «Рівнеазот» повідомляє наступне.

На сьогодні на ПрАТ «Рівнеазот» виготовляється виключно технічний кисень, який є побічним продукт основного виробництва.

Для його використання в медичних цілях, кисень має відповідати низці чітких стандартів та особливих характеристик, визначених МОЗ.

Юридично згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 №929 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», для отримання права на поставку кисню медикам,  Державна служба України з лікарських засобів,  а також Державний експертний центр МОЗ мають провести відповідні перевірки якості кисню та видати всі відповідні ліцензії.

За інформацією, отриманою в телефонному режимі від Державної служби України з лікарських засобів, обов’язковою умовою отримання ліцензії для виробництва газоподіб­ного кисню є відповідність якісних показників кисню зрідженого вимогам нормативних до­ку­­ментів і внесення кисню зрідженого до державного реєстру. Якісні показники кисню зрід­женого, що виробляється на ПрАТ «РІВНЕАЗОТ» не відповідають вимогам до кисню зрід­женого медичного згідно ГОСТ 6331-78.

Лабораторія Цеху вхідного технічного контролю (ЦВТК) не сертифікована для проведення аналітичного контролю ви­роб­ництва лікарських препаратів.

Наголошуємо, що тільки отримання всіх ліценцій та підтвердження якості кисню держрегуляторами дадуть заводу право постачати кисень в медичні заклади Рівненської області. Якщо медична якість кисню підтверджена не буде, підприємство не матиме змоги постачати кисень медикам. Адже будь-яке відхилення від встановлених «медичних» стандартів – це ризик для життя та здоров’я людей.

Підприємство більше 5 місяців докладає максимальних зусиль щоб допомогти мешканцям Рівненської  області в боротьбі з пандемією. Для допомоги рівненчанам вже виділено допомоги на суму більше 1,2 млн. гривень.

ПрАТ «Рівнеазот» входить в холдинг Ostchem, який об’єднує підприємства азотного бізнесу  Group DF.