12 грудня цех контрольно-вимірювальних приладів і автоматики (КВПіА) ПАТ «Рівнеазот» (входить до холдингу OSTCHEM, який об’єднує підприємства азотної хімії Group DF) відзначає своє 45-річчя.

12 грудня 1968 року на рівненському азотно-туковому заводі видано наказ про створення цеху КВПіА. Цього ж року, 23 грудня, на запрошення заводу працювати у цех прибувають випускники Черкаського та Рівненського технічних училищ. Основними завданнями цеху на той час стають обслуговування та ремонт приладів котельного цеху та ведення пуско-налагоджувальних робіт в цеху аміачної води (А-1) та парокотельного цеху (ПКЦ), створення лабораторій та майстерень. Зі слів старших колег контролер Ольга Карпець  розповідає, що спочатку цех КВПіА був розташований у блоці «Д» цеху аміаку-1, усі робітники цього підрозділу працювали у кабінеті начальника цеху. Станом на 1970 рік цех КВПіА налічував 39 чоловік, а вже через рік – 51. У 1972-ому році розпочалося спорудження будівлі цеху КВПіА, корпус 117.

У роки існування Радянського Союзу працівники цеху КВПіА беруть активну участь у програмах обміну досвідом. Так, завод не раз відвідували делегації з Росії, а начальника дільниці цеху Анатолія Скрипника підприємство делегувало на Кубу, де той допомагав запускати цех азотної кислоти.

– Після завершення робочого дня працівники цеху вели активне громадське життя, – розповідає Ольга Карпець. – Люди брали участь у суботниках, допомагали збирати урожай, працювали народними дружинами, розбудовували наше місто. Так, у 1983 році працівники цеху приймали активну участь у будівництві парку культури та відпочинку «Хімік», оформляли та налаштовували світло-музичний фонтан.

Загалом сьогодні цех налічує 65 працівників, з них 18 – жінки. У цеху діє чотири лабораторії. Щорічно працівники цеху згідно графіка планово-попереджувальних ремонтів та заявок з цехів здійснюють  ремонт та калібрування до 20 тисяч приладів. Щомісячне навантаження становить близько 1,5 тисячі одиниць.

– За останні роки колектив нашого цеху значно «омолодився», – розповідає начальник цеху КВПіА Віктор Романюк. – На заміну людям пенсійного віку, які звільнилися, прийшли молоді працівники, які набувають досвід та вміння, працюють і заочно навчаються, здобувають вищу освіту.

– Працівники цеху виконують  ремонт електронної апаратури низької інтегрованості, – пояснює начальник цеху, – проводять атестацію випробувальної техніки лабораторій централізованого відділу технічного контролю, налагодження та калібрування конвеєрних, залізничних та автомобільних ваг на  підприємстві. Крім того, силами груп з капремонту і монтажу устаткування  та наладки схем  КВПіА постійно модернізується діюче обладнання та втілюються в життя нові  інвестиційні проекти на підприємстві. Ними стали будівництво безкомпресорної системи подачі газу в цех аміаку-2 (А-2), установка розгонки процесного конденсату цеху А-2, монтаж схем управління компресора зрідженого аміаку в цеху А-1, обв’язка обладнання нового складу неконцентрованої азотної кислоти в цеху НАК, вузол омаслення  в цеху складних мінеральних добрив.

Варто зазначити, що нещодавно у цеху була проведена модернізація проливної установки з встановленням електронного зразкового витратоміра та комп’ютеризацією робочого місця. Постійно замінюється «еталонне» обладнання на нові сучасні електронні калібратори.

– Протягом останніх років ми періодично замінюємо застаріле обладнання на нове, – розповідає заступник начальника цеху КВПіА Черначук Микола, котрий працює у цеху вже понад 19 років. – Сьогодні ми користуємося новими електронними калібраторами температури, напруги, струму та тиску, мультиметрами, осцилографами. Рік тому придбали новий прес для ремонту та повірки кисневих манометрів. Завдяки цим нововведенням виконання вимірювань стало зручнішим, підвищилась їх точність, що беззаперечно позитивно вплине на забезпечення єдності вимірювань на підприємстві.

Модернізується не лише обладнання у цеху, але й його приміщення. Так, протягом 2007-2008 років було здійснено капітальний ремонт фасаду будівлі, замінено старі віконні рами на нові. У 2012 році провели капітальний ремонт жіночого санвузла, душових, побутових та виробничих приміщень, замінили сантехніку, облицювали стіни та підлогу плиткою. Умови праці в спекотний період вдалося поліпшити встановленням в лабораторіях кондиціонерів та жалюзі. Цього року обладнали нову кімнату приймання їжі побутовою технікою: придбали холодильник, електродуховки, нові меблі – столи та стільці.

Окрім якісного сумлінного виконання своїх професійних обов’язків, працівники цеху беруть активну участь у усіх спортивних заходах, які проводяться у ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM, роблять посильний внесок у культурне життя  підприємства.

У дні святкування ювілею, зичимо трудовому колективу нових вагомих здобутків, стабільності у роботі, злагоди, а ветеранам цього підрозділу –  міцного здоров’я та родинного затишку!

Ірина ЯЩУК